REPORT OF WORK GROUP EXPERIENCE IN DEVELOPMENT OF COMMUNICATION INSTRUMENT IN HOME ENTERAL NUTRITION

Authors

Keywords:

Atenção Primária à Saúde, Alta Hospitalar, Nutrição Enteral, Assistência Integral à Saúde

Abstract

Objective: to report the experience of a working group formed to develop an instrument to promote communication among nutritionists in Primary Health Care and hospital regarding the nutrition care of patients in Home Enteral Nutritional. Method: this is an experience report in reference to the work of the group between September 2019 and December 2020. Results: the group allowed the sharing of experiences of nutritionists, which is important for the development of communication strategies and to stimulate the transformation of health practices. Based on these experiences, guidelines, and scientific publications, an instrument was developed to collaborate with the decisions and conduct of nutritionists who work in the care of patients in Home Enteral Nutritional and with the effectiveness of the referral and counter-referral processes. Conclusion: there was difficulty in incorporating the proposed activities in the participants' daily work, but the elaboration of the instrument was done with everyone's participation.

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Author Biographies

Rubia Daniela Thieme, Universidade Federal do Paraná - Brasil

Doutorado em Políticas Públicas pela Universidade Federal do Paraná. 

Cíbele Pereira Kopruszynski, Professora no Programa de Residência Multiprofissional em Atenção Hospitalar da Universidade Federal do Paraná - Brasil

Doutora em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. 

 

Daniella Domingues Dziedicz, Mestranda em Segurança Alimentar e Nutricional pela Universidade Federal do Paraná - Brasil

Especialista em Terapia Nutricional em Doentes Críticos pelo Instituto Tanbrazyl, 

Karin Luciane Will, Servidora na Secretaria de Saúde Municipal de Piraquara - Brasil

Especialista em Vigilância Sanitária e Controle de qualidade aplicados à produção de alimentos pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná,

Jerosiane Nunes Marchaukoski, Nutricionista na Secretaria Municipal de Saúde de Pinhais - Brasil

Especialização em Saúde Coletiva pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná.

Tatiane Winkler Marques Machado, Nutricionista da Secretaria Municipal de Saúde de São José dos Pinhais - Brasil

Doutora em Ciências pela Universidade Federal do Paraná.

Camila Brandão Polakowski, Docente na Residência Multiprofissional em Nutrição e Oncologia do Hospital Erasto Gaertner - Brasil

Mestra em Segurança Alimentar e Nutricional pela Universidade Federal do Paraná.

Maria Eliana Madalozzo Schieferdecker, Professora no Programa de Pós-graduação em Alimentação e Nutrição da Universidade Federal do Paraná - Brasil

Doutora em Clínica Cirúrgica pela Universidade Federal do Paraná.

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Published

2023-12-27

How to Cite

Thieme, R. D., Pereira Kopruszynski, C., Dziedicz, D. D., Will, K. L., Marchaukoski, J. N., Machado, T. W. M., Polakowski, C. B., & Schieferdecker, M. E. M. (2023). REPORT OF WORK GROUP EXPERIENCE IN DEVELOPMENT OF COMMUNICATION INSTRUMENT IN HOME ENTERAL NUTRITION . Práticas E Cuidado: Revista De Saúde Coletiva, 4, e17457. Retrieved from https://revistas.uneb.br/index.php/saudecoletiva/article/view/17457

Issue

Section

Experience Report